Borgersamlingens medlemmer mødtes virtuelt til den 1. borgersamling den 31.oktober 2020 kl. 10.00 - 16.00 til en dag med både vidensoplæg og gruppedrøftelser.
På syv forskellige lokationer rundt om i Rudersdal var der opstart på processen under corona-venlige forhold. På vegne af den samlede kommunalbestyrelse overdrog borgmester Jens Ive officielt stafetten til borgersamlingen, der har til hovedopgave at komme med anbefalinger til kommunalbestyrelsen indenfor spørgsmålet: ”Hvordan skal livet i Rudersdal se ud i en bæredygtig fremtid, hvor vi sammen realiserer verdensmålene?”
Dagen var todelt. Formiddagen var sat af til at klæde borgersamlingen på med viden omkring verdensmålene, herunder hvad status er på arbejdet med verdensmålene i Rudersdal, og hvorfor kommunalbestyrelsen synes det et centralt og vigtigt emne at få borgerne engageret i.
Tre oplægsholdere var derfor inviteret til at tale ud fra hver deres perspektiv på arbejdet med verdensmålene.
Kommunaldirektør Birgitte Lundgren indledte med et indblik i, hvor der allerede arbejdes med verdensmålene i Rudersdal, men også en tydelig opfordring til borgersamlingens medlemmer om at bidrage til den politiske kerneopgave, nemlig, hvordan civilsamfundet kan bringes mere i spil. Her er der plads til forbedring, og dermed konkret brug for hjælp fra borgersamlingen.
Direktør for Verdens Bedste Nyheder, Thomas Ravn Pedersen, tog herefter over og gav borgersamlingen en indføring i, hvad de 17 verdensmål udspringer af, om de tre forståelser af bæredygtighedsbegrebet (miljø, sociale aspekter og økonomi) samt perspektiver på, hvordan Rudersdal kan være medvirkende til at omsætte verdensmålene lokalt.
Direktør for Samsø Energi Akademi, Søren Hermansen, satte i det følgende oplæg - med Samsø som case - fokus på, hvordan civilsamfundet kan manifestere store kræfter og sammen skabe fantastiske resultater. Samsø har henover en periode på 10 år arbejdet med at blive 100 % selvforsynende med alternativ energi.
Dagens anden del var afsat til gruppedrøftelser blandt borgersamlingens medlemmer.
Med udgangspunkt i det informationsmateriale (kompendium), som borgersamlingen havde modtaget på forhånd samt formiddagens oplæg, blev der etableret spilleregler for borgersamlingens arbejde, der var drøftelser af borgersamlingens værdisæt samt et allerførste bud på, hvilke verdensmål som borgersamlingen syntes var de vigtigste at arbejde videre med.
Afslutningsvis fik borgersamlingen mulighed for at komme med input til, hvilken viden de gerne ville have tilført og hvilke oplægsholdere, der kunne være relevante at få besøg af på de kommende møder.
Det udleverede kompendium til borgersamlingen kan du finde her Kompendium - borgersamling
Se hele opsamlingen fra dagens borgersamling her:
Her kan du se videoer fra det første møde.